Tilbake

Samarbeid

I alle kommuner vil det til enhver tid være det barn, unge og familier som har behov for et sammensatt tjenestetilbud og oppfølging fra flere aktører i velferdstjenestene. Tverrfaglig samhandling er nødvendig for å koordinere innsats og ansvar, slik at oppfølgingen blir helhetlig og sammenhengende.

Helsedirektoratet har utarbeidet en nasjonal veileder som omhandler Samarbeid om tjenester til barn, unge og deres familier. I veilederen finner velferdstjenestene som er omfattet lovendringene råd om hvordan man bør legge til rette for samarbeid på ulike nivå.

Mange som jobber i tjenester knyttet til barn og unge, opplever reglene om taushetsplikt, opplysningsrett og opplysningsplikt som kompliserte, og det kan være vanskelig å finne ut hvilke regler som gjelder for dem, og hvordan reglene skal anvendes. Dette kan være særlig vanskelig når organer som er underlagt ulike regler, skal samarbeide om å løse oppgaver. Veilederen Taushetsplikt, opplysningsrett og opplysningsplikt i forvaltningen – en veileder skal hjelpe til med å finne den riktige løsningen når de konkrete spørsmålene oppstår.

De interne og eksterne møtearenaene det er vist til under beskriver samarbeidet mellom enheter og tjenester på systemnivå. Ved noen av møtearenaene kan også individsaker tas opp (ressursteamene). regler om samtykke og taushetsplikt er da selvfølgelig hensyntatt. Samarbeidsmøtene kommer i tillegg til det kontinuerlige samarbeidet i hverdagen.

Samarbeidsmøter mellom tjenestene

“Bli med på laget”

Tverrfaglig arbeidsgruppe ved Familiens Hus som skal utvikle bedre helhetlige tjenester til barn og deres familier. Her møtes enhetsleder og avdelingsledere i Familiens Hus, representanter fra skole og barnehage, Mestring, kommunalsjef og rådgivere. Møtes ca 10 ganger per år.

Barnevern/Politi

Samarbeidsmøte mellom barnevern og lokalt politi. Målet med møtene er tidlig innsats og bedre samarbeid på systemnivå. Møtefrekvens: 3 ganger per halvår.

Barnevern/NAV

Samarbeidsmøte mellom barnevern og NAV. Målet med møtene er tidlig innsats og bedre samarbeid på systemnivå. Møtefrekvens: 1 gang år.

Ressursteam skole

Ressursteamet skal jobbe både systemrettet og individrettet. Temaer for møtene skal omhandle både problemstillinger knyttet til læringsmiljøet på skolen og enkeltelever med behov for tilpasset opplæring eller spesialundervisning. Teamet skal medvirke til å styrke spesialpedagogisk kompetanse hos de ansatte og ta initiativ til forebyggende arbeid og drive veiledning.

Ressursteamets sammensetning vil være avhengig av skolens størrelse, men bør i det minste bestå av rektor, inspektør og/eller spesialpedagogisk koordinator, PP-rådgiver og  helsesykepleier og en representant fra lærere. I tillegg stiller relevant kontaktlærer. Barneverntjenesten og andre instanser deltar etter oppsatt møteplan Det skal i størst mulig grad
legges til rette for at foresatte og eleven selv deltar. I enkelte møter vil det kunne være behov for også å invitere andre instanser, for eksempel logoped, barnevernet, flyktningetjenesten, BUP. Rektor har ansvar for innkalling og møteplan.

Mer om ressursteam skole finner du her

Ressursteam barnehage

Ressursteamet skal være en arena der pedagogisk leder/barnehage kan får veiledning og råd om tiltak innenfor det allmennpedagogiske barnehagetilbudet. Ressursteamet skal jobbe både systemrettest og individrettet. Det betyr at temaene for møtene skal omhandle både utvikling av allmenpedagogisk praksis og oppfølging av enkeltbarn.

I Hustadvika kommune vil vi organisere ressursteamene på følgende måte:
a. Internt ressursteam der deltakerne er:

Pedagogiske ledere og styrere. Spesialpedagog og ev logoped deltar så langt det er mulig. Foreldre deltar dersom aktuelt for individsak.

b. Eksternt ressursteam der deltakerne er:

Styrere, pedagogiske ledere, PPT- rådgiver, helsesykepleier, kontaktperson fra barnevernet, spesialpedagog, Evt. andre instanser kalles inn ved behov eks, skole, familieterapeut, psykolog, lege etc.

Les mer om Ressursteam barnehage her

Psykisk helseteam for barn og unge

Psykisk helseteam for barn og unge i Hustadvika kommune er et lavterskel psykisk helsetilbud for barn, unge og deres familier. Tjenesten er uten henvisning, gratis og kan tilbys digitalt ved behov.

Teamet er tverrfaglig sammensatt og har nødvendig faglig kompetanse for kartlegging, vurdering, behandling og oppfølging, og holder til på Familiens Hus på Eide.  Her kan du lese mer om Psykisk helseteam for barn og unge.

Aktuelle tiltak kan være:

  • individuelle samtaler over kortere eller lengre tid
  • hjelp med å finne fram i hjelpeapparatet
  • veiledning om ulike utfordringer
  • foreldreveiledningsprogrammer
  • familiesamtaler
  • grupper for barn og ungdom med ulike utfordringer
  • samarbeid med barnehage og skole eller andre arenaer.

Samarbeid ved overganger

Hustadvika kommune har Plan for overganger i Hustadvika kommune.

Planen gjelder for overgang fra:

  • helsestasjon til barnehage
  • barnehage til grunnskole/ sfo
  • barnetrinn til ungdomstrinn