Overordnet kommuneplan
Kommuneplanens samfunnsdel 2020-2032 Kommuneplanen er delt inn i innsatsområder, har åtte hovedmål, flere delmål og en rekke strategier. Hvert område har har seks gjennomgående hensyn: folkehelse, klima og miljø, areal, likeverd, innovasjon og beredskap. Alle innsatsområder har elementer som er viktige for barn og unge. Oppvekst er et eget innsatsområde i kommuneplanen. Hovedmål for innsatsområde oppvekst er: ” Barn og unge i Hustadvika kommune har en trygg, sunn og utviklende oppvekst som gjør at alle får et godt voksenliv med deltakelse i samfunns- og arbeidsliv.” Også mål og strategier for innsatsområde “Helse”, og innsatsområde “Kultur, frivillighet, idrett og friluftsliv” er spesielt viktig for barn, unge og deres familier.
Budsjett og økonomiplan
Budsjett og økonomiplan inneholder kommunens årsbudsjett og økonomiplan, med målene kommunen skal arbeide mot over en fireårsperiode.
Handlingsplaner
Kommunale styringsdokumenter som legger føringer for tjenester i kommunen. Kommunens planer lages ut i fra regionale og lokale forhold, men styres ut fra statlige føringer.
Oppvekstplan for Hustadvika kommune 2022-2034 Dette er en plan som gir retning, med langsiktige mål og strategier for kvalitetsutvikling innenfor oppvekstområdet. Planen er ment å være et styringsverktøy for aktiviteter, tjenester og prioriteringer i det daglige arbeidet og i samarbeid om oppvekstsvilkår i kommunen. Innenfor hvert tjenesteområde beskriver planen samarbeidsstrukturer som skal videreutvikles. I siste del oppsummeres samarbeidstiltak som forplikter ledere og ansatte i Hustadvika. Samarbeidet skal motiveres av å levere best mulig løsninger og tjenester, framstå enhetlig og å
ivareta barnets beste. Innbyggerne skal oppleve sammenheng i tilbud og tjenester. Forebygging og tidlig innsats er et sentralt samarbeidsområde.
Helse- og velferdsplan 2022-2032, Hustadvika kommune sammen med plan for Oppvekst, er denne planen et verktøy for å nå det overordnede målet om at barn, unge, voksne og eldre skal ha et godt liv i Hustadvika kommune. Planen er ment å være et styrende dokument for aktivitet og tjenester i området helse og velferd i Hustadvika kommune, samt tjenester ytt av tiltak for funksjonshemmede i Familiens Hus. Planen er et verktøy både for det daglige og langsiktige arbeidet i tjenestene, den redegjør for dagens situasjon og synliggjøre de utfordringer kommunen står overfor de kommende årene, samt skissere behov på kort, mellomlang og lang sikt.
Boligplan Hustadvika 2023 – 2027 Planen tar for seg generell boligbygging, men også hvordan kommunen kan legge til rette for bolig til grupper med utfordringer i boligmarkedet. Planen ser også på kommunens handlingsrom og virkemidler, og forslår tiltak for bedre organisering og samarbeid innen boligplanlegging. Planen har målsettinger for boligsosialt arbeid og flere strategier for å nå målene.
Kartlegging i forbindelse med Boligplan 2023 – 2027 Formålet med denne rapporten er å sammenstill et kunnskapsgrunnlag som skal brukes for å avdekke strategiske boligpolitiske utfordringer i Hustadvika kommune.
Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2021 – 2025 har som målsetting å kunne forebygge, avdekke og stoppe vold i nære relasjoner mot personer i alle aldre. Målrettet forebygging, likeverdige og sammenhengende bistand og effektiv beskyttelse er viktige satsningsområder. Planen har en oversikt over hjelpetilbud som finnes.
Handlingsplan for forebygging av selvmord i Hustadvika kommune 2023 – 2026 Formålet med planen er at den skal sette fokus på, og sikre systematikk og helhet i arbeidet med å forebygge selvmord i Hustadvika kommune. Den synliggjør innsatsbehov i kommunen, kommer med forslag til å samordne kompetanse og iverksette tiltak som kan gjøre hjelpeinstansene bedre i stand til å forholde seg til de sammensatte problemstillingene selvmord reiser. Tiltakene er delt inn i tiltak for barn og unge og tiltak for voksne.
Kompetanseplaner
Kommunens kompetanseplaner skal være retningsgivende for kommunens strategiske kompetansestyring. Planverket skal også gjenspeile at organisasjonen verdsetter kunnskapsdeling og at prestasjonsmål ikke skal være til hinder for å dele kompetanse.
Strategisk kompetansestyring innebærer planlegging, gjennomføring og evaluering av tiltak, slik at organisasjonen og den enkelte medarbeider sikres nødvendig kompetanse for å nå definerte mål. Det vil si å sette organisasjonen i stand til å møte fremtidige rekrutterings- og kompetanseutfordringer på best mulig måte.