Tilbake

Medvirkning

Brukermedvirkning innebærer at brukeren blir sett på som en likeverdig part i samtaler og beslutninger som angår hans eller hennes utfordring. Det viktigste i møtet er god kommunikasjon og at alle parter er åpne og lydhøre for hverandre.

“Barn har rett til å bli hørt og til å bestemme i saker som angår dem” (Barnekonvensjonen artikkel 12).

Barnets rett til medvirkning skal gjelde i alle forhold som vedrører barn. Det innebærer at barnet skal informeres og gis anledning til å uttale seg før det tas avgjørelser som berører barnet. Barnets synspunkter skal alltid tas med i vurderingen og bidra til at avgjørelser som fattes er til barnets beste. Medvirkning innebærer mer enn å få si sin mening. Det handler om å få bruke egen kunnskap og innsikt til å påvirke sin egen fremtid. Dersom barnet får uttale seg og får anledning til å medvirke i egen sak, er det lettere at hensynet til barnets beste blir ivaretatt.

Elevråd

Alle skolene i Hustadvika kommune har elevråd.

Elevrådet skal fremme fellesinteressene til elevene på skolen, og arbeide for å skape godt lærings- og skolemiljø. Elevrådet kan uttalelse seg i alle saker som gjelder skolen, men de har ikke myndighet til å avgjøre sakene. Dette kan for eksempel være saker om skolemiljøet, opplæringen, ordensreglementet og velferdsinteressene til elevene.

Du kan lese mer om elevrådets oppgaver knyttet til skolemiljøet i opplæringslovens § 10-2 og § 10-5

Elevrådet i grunnskolen skal også ha mulighet til å uttale seg og komme med forslag til saker om gjelder nærmiljøet til elevene. Det kan for eksempel være saker om oppvekstmiljøet, arealplaner, og fordeling av ressurser som gjelder barn og unge.

Elevorganisasjonen har laget en egen håndbok for elevrådsarbeid: Elevrådshåndboka. Du kan lese mer om håndboka her.

Bilde av forsiden av Elevrådshåndboka

Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU), foreldreråd og samarbeidsutvalg (SU).

Ved alle skoler  og barnehager i Hustadvika skal det hvert år  velges et FAU (foreldrerådets arbeidsutvalg) ved skolene eller et SU (samarbeidsutvalg)  blant medlemmene i foreldrerådet ved barnehagene.

Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) er foreldregruppens talerør i samarbeid med skolen og skal bidra til et trygt og godt læringsmiljø for alle.

Målet med FAU er å gi foreldrene reell medvirkning i skolens virksomhet og utvikling. At deres synspunkter blir hørt og tatt hensyn til, slik opplæringsloven krever. Det handler ikke om å gi den ene eller andre parten rett i enkeltsaker, men å sikre at foreldrenes stemme også er representert. Rektor skal legge til rette for godt samarbeid og dialog mellom skolen og FAU. Representantene har på sin side ansvar for å følge opp, vedlikeholde og videreutvikle samarbeidet.

FAU skal samarbeide med:

  • Skolens ledelse og ansatte
  • Elevrådet
  • Foreldrekontaktene
  • Resten av foreldrene ved skolen
  • Kommunale foreldreutvalg hvis kommunen har det

Her kan du lese mer om Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU)

Foreldreråd og samarbeidsutvalg i barnehagen:

For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal alle barnehager ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg (SU). Foreldrerådet består av foreldrene til alle barna og skal fremme deres felles interesser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen gir et godt barnehagemiljø.

Samarbeidet mellom hjem og barnehage er nedfelt i barnehageloven:

§ 1: FORMÅL: Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

§ 4: FORELDRERÅD OG SAMARBEIDSUTVALG: For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et  samarbeidsutvalg. Foreldrerådet består av foreldrene til alle barna og skal fremme deres felles interesser og bidra til at samarbeidet
mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Er det i forskrift etter § 15 satt maksimalgrense for foreldrebetaling, kan bare foreldrerådet samtykke i foreldrebetaling ut over dette. Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget består av foreldre og ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Barnehagens eier kan delta etter eget ønske, men ikke med flere representanter enn hver av de andre gruppene. Barnehageeieren skal sørge for at saker av viktighet legges fram for foreldrerådet og samarbeidsutvalget.

Her kan du lese mer om foreldreråd og samarbeidsutvalg i barnehagen

Brukerundersøkelser

Foreldreundersøkelse gjennomføres i barnehagene

Trivselsundersøkelse gjennomføres hvert år 1.-4. trinn.

Elevundersøkelse gjennomføres hvert år 5.-10. trinn.

Ungdata junior (lenke i tekst) gjennomføres hvert tredje år

Ungdata (lenke i tekst) gjennomføres hvert tredje år

Brukerundersøkelser for kommunale tjenester har blitt gjennomført hvert 3. år, men det letes for tiden etter bedre måter å gjennomføre undersøkelsene på.

På Ungdata.no kan du finne resultatene fra Ungdata undersøkelsene i Hustadvika kommune

Digitale medvirkningsverktøy

Hustadvika kommune benytter Visma Min Skole- app (lenke i tekst) for kommunikasjon mellom skole og hjemmet. Appen gjør det enkelt for foresatte å følge med på hva som skjer i sitt barns skolehverdag.

Hustadvika kommune benytter Visma Min Barnehage -app (lenke i tekst) for kommunikasjon mellom barnehage og hjemmet. Private barnehager benytter egne app- løsninger for kommunikasjon mellom barnehage og hjem.