Mange av utfordringene barn, ungdom og familier har, kan løses innenfor våre kommunale tjenester, men noen ganger er det behov for veiledning og hjelp fra eksterne samarbeidspartnere.
BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk)
BUP hjelper barn under 18 år med sin psykiske helse.
Psykologer fra BUP kommer til Hustadvika hver måned for å veilede ansatte i tjenestene, og gjennomføre førhenvisningsmøter med barn/unge, foresatte og saksansvarlig fra den tjenesten som bringer saken inn til BUP- konsultasjonen. Konklusjonen kan da bli at barnet henvises BUP eller at hjelpen skal gis av lokalt hjelpeapparat (ingen henvisning foreløpig).
Det er lege og/ eller barnevern som henviser til BUP. PPT gjennomfører mye av utredningene i forkant av en henvisning, men har ingen selvstendig henvisningsrett. Lege kan henvise til BUP uten å benytte BUP-konsultasjonen i kommunen.
Oppfølgingen av BUP skjer ved avdelingen i Molde.
Les mer om Avdeling for barne- og ungdomspsykiatri, Molde her.
For å sikre e behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødig ventetid, er det etablert pakkeforløp. Les mer om pakkeforløpene her
Familievernkontoret
På familievernkontoret møter du fagpersoner med videreutdanning i familieterapi. Alle som opplever vansker, konflikter eller kriser i familien kan få tilbud om behandling og rådgivning fra familievernet.
Familievernet krever ikke henvisning fra lege eller lignende. Du tar selv kontakt for å gjøre en avtale. Det er helt gratis å benytte seg av tjenesten. Tjenesten har taushetsplikt.
Barnehuset i Ålesund
Statens barnehus i Ålesund er et tilbud til barn og ungdom som kan ha vært utsatt for eller vitne til vold eller seksuelle overgrep. Tilbudet er også for voksne med en psykisk utviklingshemming.
Det er politiet i Hustadvika som i samarbeid med barnevernstjenesten sørger for at barn og unge sikres tilbudet fra Barnehuset i Ålesund.
Barnehuset tilbyr
Spisskompetanse på traumer, seksuelle overgrep, vold og vitne til vold i nære relasjoner.
Tilrettelegging av avhør og medisinske undersøkelser i barnevennlige omgivelser.
Koordinering av det tverrfaglige samarbeidet.
Korttidsterapi, oppfølging og behandling.
Støtte og veiledning til barn og pårørende.
Rådgiving og konsultasjon til offentlige aktører og privatpersoner.
Les mer om hva en kan forvente når du kommer til barnehuset her.
DPS Molde
Ungdom over 18 år med behov for psykiatrisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, følges opp ved DPS Molde. Les mer om DPS Poliklinikk i Molde her.
Krisesenteret
Krisesenteret for Molde og omegn er et lavterskeltilbud for personer som har vært utsatt for vold i nære relasjoner, og som trenger beskyttelse eller veiledning. De er tilgjengelig 24 timer i døgnet, året rundt. Du trenger ingen henvisning fra lege eller andre etater for å komme i kontakt med de. Alle som jobber ved krisesenteret har taushetsplikt. De kan tilby et trygt og midlertidig bosted i en akuttfase. Botilbud skal føles som et hjem i en sårbar situasjon.
Krisesenteret har en egen barnefagansvarlig som er primærkontakt for barna. De tilbyr samtaler som er tilrettelagt for barn. Les mer om Krisesenteret i Molde i lenken her.